Het liefst hoop je dat je deze lijst nooit nodig zult hebben. Maar helaas is het leven niet oneindig en komt er een tijd dat ook jouw kind te maken krijgt met de dood en rouw. De onderstaande boeken helpen je wellicht met het bespreekbaar maken van deze moeilijke onderwerpen. Sterkte.


In ‘Kun je internetten in de hemel?‘ vertellen kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies welke gedachten, gevoelens en beelden zij hebben over de dood en wat er na de dood gebeurt. Ook vertellen ze hun verliesverhaal, wat hen steunt en troost geeft bij verlies en wat ouders, familie en school kunnen doen om te steunen. Ze hebben vragen over de dood en willen weten hoe anderen daarmee omgaan. Tot slot geven ze aan wat voor hen in het leven belangrijk is.


Ik wil je nooit vergeten‘ is een troostrijk prentenboek voor kinderen die een dierbare verloren hebben. Een jong meisje heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Ze maakt een doos waarin ze momenten en herinneringen verzamelt, en ze vertelt over hoe ze zicht voelt. Achterin het boek vind je meer informatie en tips om kinderen verder te helpen in hun rouwproces.


Een tien voor je tranen! Dat is de hoofdgedachte die het boek “Warboel” aan kinderen wil meegeven. Het is niet gek wat je voelt of denkt, je bent niet de enige. Dus schaam je niet en praat erover met iemand die je vertrouwt! Het is een prachtig ge├»llustreerd kinderboek vol speelse en toegankelijke gedichten over emoties rond onderwerpen als pesten, scheiding, onzekerheid, heimwee, je grenzen aangeven, homoseksualiteit, AD(H)D, geheimen, rouw en nog veel meer.


Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken.
Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is. Het boek is er ook als ebook.


In “Als ik naar de wolken kijk” Juliette mist haar beste vriend Tomas. Tomas is een jaar geleden gestorven. Iedereen wil dat Juliette nieuwe vrienden maakt. Ze is het liefst bij Tomas, boven op zijn wolk. Tomas en Juliette spelen samen op de wolk. Ze praten over het leven en het leven na de dood. Juliette mist Tomas meer en meer. Het lukt haar niet om hem los te laten. Ze zoekt haar eigen weg. Zoek je samen met Juliette?


*Als woorden tekort schieten maakt gebruik van affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een kleine vergoeding ontvang wanneer jij een product koopt. Dat kost jou als koper absoluut niets extra, maar je ondersteunt hierbij de groei van Als woorden tekort schieten.