Een tekst schrijven voor het afscheid van jouw dierbare is één van de moeilijkste dingen die er is. Daarentegen is het ook de manier om de laatste eer te bewijzen aan jouw dierbare en dus ook erg speciaal en zelfs wel mooi. Gelden er speciale regels? Hier kan ik kort in zijn: Nee! Regels zijn er niet, alhoewel het wel gebruikelijk is om persoonlijk te zijn zodat jouw luisteraars de dierbare er in herkennen. Maar hoe schrijf je een afscheidstekst? Hoe begin je? Ook hier geldt niet echt een regel, maar volg je onderstaande stappen, kom je in ieder geval al een heel eind.

1. Achtergrondinformatie

Uiteraard weet je al heel veel over jouw dierbare maar raadpleeg ook bekenden, familie en vrienden voor anekdotes en verhalen. Wie weet hoor je nog iets wat je niet wist.

2. Overhaast niet

Het is niet makkelijk om zo bezig te zijn met je dierbare. Er komen veel herinneringen naar boven en je gevoelens zullen waarschijnlijk alle kanten opgaan. Neem dus je tijd en vooral: gun jezelf die tijd!

3. Gebruik humor

Dit hoeft uiteraard niet maar haalt er vaak wel de scherpe randjes af. Zeker als de overledene bekend stond als iemand met veel humor, hoort een grappige quote of anekdote erbij.

4. Voorkom opsomming

Hiermee bedoel ik dat je niet alle feiten en belevenissen van jouw dierbare hoeft te vertellen. Als je vermeldt wat diegene voor jou en de luisteraars heeft betekent, is dat meer dan genoeg. Dus bedenk welke dingen jou heeft geraakt en noem deze in je speech.

5. Alles is prima

Last but not least, eigenlijk is alles prima. Hierboven staan wat handvatten die je kunt gebruiken, maar niets hoeft. Dat je iets wilt zeggen is al mooi genoeg.

Mocht je nu zelf aan de slag gaan en merken dat je wel wat hulp kunt gebruiken, of wil je het zelf sowieso niet proberen? Ik help je graag. Mijn aanbod vind je hier!


Volg “Als woorden tekort schieten” ook op Instagram !