Het is één van de nieuwere dingen in uitvaartland. Een viering van het leven bij een overlijden. Oftewel een Celebration of life. Helemaal nieuw is het natuurlijk niet. In de niet westerse wereld komt dit al veel vaker voor. Hier in Nederland is het nog redelijk nieuw.

Wat is een Viering van het leven?

De naam Viering van het leven zegt het eigenlijk zelf al. In plaats van dat er een begrafenis of crematie is, of juist na de begrafenis of crematie, vier je het leven van de overledene. Gek? Ik vind van niet. Uiteraard is er verdriet. Afscheid nemen is niet leuk. Maar het is ook erg mooi om dankbaar te zijn. Dankbaar dat diegene in je leven was. Dat diegene wellicht meer pijn of ellende bespaard is gebleven? Dankbaarheid voor wie die persoon was en wat die persoon voor je betekend heeft? Het zou wat mij betreft ook Celebration of love mogen heten. Het vieren van de liefde die je had voor en met je dierbare.

Wat is het verschil tussen een uitvaart en een Viering van het leven?

  • Een uitvaart draait vaak om het verlies van de dierbare en is regelmatig ook religieus van aard. Bij een viering van het leven draait het juist om het leven van de overledene. Deze viering heeft verder niet veel met religie te maken.
  • Een uitvaart vindt meestal (binnen) een week na overlijden plaats. Een viering van het leven kan plaatsvinden wanneer je maar wilt. Het kan in plaats van de uitvaart of koffietafel of bijvoorbeeld een jaar na overlijden.

Wat doe je tijdens zo’n viering?

Tijdens zo’n viering kun je eigenlijk alles doen zolang het maar bij de overledene past. Van een groot feest met dj tot aan een intiem samenkomen. Je viert het leven van degene die er niet meer is. Hoe je dat doet? Hieronder vind je wat voorbeelden.

  • Het draaien van zijn/haar favoriete muziek.
  • Het laten zien van foto’s.
  • Het vertellen van herinneringen en anekdotes van de overledene.
  • Of juist iets doen wat diegene graag deed.
  • Etc. etc.

Ik vind het een mooi idee

Als ik er over nadenk, vind ik het zelfs een heel mooi idee. Ik zie het al helemaal voor me. Allemaal mensen die op mijn laatste feestje komen. Pratend over wie ik was, wat ik voor ze betekend heb. Ik zie ze voor me met heerlijk eten, een goed glas wijn, een lekkere Prosecco, bier of frisje. Gezellig keuvelend en vooral lachend om al die herinneringen die ze aan mij hebben. Als het wat later wordt gaat de dansmuziek aan en hoop ik dat ze allemaal gaan dansen. Dit klinkt voor mij veel leuker dan dat mijn nabestaanden op een rijtje naast elkaar staan en maar braaf handjes schudden van alle mensen die om mij rouwen.

Interessant artikel voor jou: 10 In loving memory quotes