Nalaten

Een tijdje terug bladerde ik door de krant naar de overlijdensberichten. Ik schrok toen ik me realiseerde dat er steeds meer mensen van rond mijn leeftijd in staan. Ik weet wel dat ik niet piepjong ben, maar ik ben zeker ook niet oud. Ik kon er niets aan doen, maar ik besefte wel dat ook ik niet onsterfelijk ben.

“Laten we eerlijk zijn, als je jong bent denk je nog niet aan de dood. De dood is namelijk iets voor oude mensen. Ook ik vond de dood een ver van mijn bed show. Laat staan dat ik nadacht over wat ik zou nalaten.”

We denken er liever niet aan

Maar ook als we ouder worden, denken we er liever niet aan. We denken liever aan onze kinderen, het werk en nog wat later aan ons pensioen. Aan dagen golven, reizen, wandelen, tuinieren en de kleinkinderen. We zijn meestal bezig met de toekomst, maar niet met het einde.

We vergeten vaak stil te staan bij het heden. Genieten te weinig van al het moois van nu. Tijd is vergankelijk. En wat als er geen later is, als nu alles is wat we nog hebben? Wat laat jij dan achter? Je nalatenschap is natuurlijk meer dan alleen je bankrekening.

Dit wil ik nalaten

Dat weekend besloot ik dat ik meer ga genieten van het heden. Mijn leven meer ga waarderen. Ik wil niet alleen een bankrekening nalaten. Ik wil dat mensen me als een liefdevol en fijn persoon herinneren. Dat is wat ik wil nalaten! Iedere avond stel ik mezelf sindsdien dan ook een aantal vragen. Deze vragen deel ik graag met je, want misschien heb jij er ook wat aan.

Heb ik mijn gezin genoeg geknuffeld vandaag?

We hebben allemaal een druk leven en soms leef je dan een beetje langs elkaar heen. Heb ik dus genoeg aandacht besteed aan man en kinderen? En heb ik ze genoeg liefde gegeven?

Heb ik echt geluisterd naar de mensen om me heen?

En dan dus niet alleen naar mijn gezin maar ook naar bijvoorbeeld vriendinnen, bekenden of collega’s? Hoe makkelijk is het om aan iemand te vragen hoe het met iemand gaat en er eigenlijk vanuit te gaan dat diegene: “Goed!” zegt. Maar is die goed een echte goed of is dat het gewenste antwoord?

Ben ik behulpzaam geweest?

Heb ik genoeg hulp geboden? Of ben ik in de waan van de dag er te makkelijk mee omgegaan?

Heb ik genoten van de kleine dingen in het leven?

Soms vergeet ik gewoon te genieten van de simpele dingen in het leven. Bijvoorbeeld van een lekker zonnetje dat schijnt. De geur van pas gemaaid gras. Of een keer onverwachts geen file waardoor ik ineens een kwartier extra heb. Het hoeft niet iets groots te zijn om te genieten.

Heb ik vandaag een oprecht compliment gegeven?

Ik vind het fijn om complimenten te geven. Ik probeer daarom dagelijks 1 compliment te geven aan iemand die het niet verwacht. Omdat complimenten krijgen iemand zichtbaar goed kan doen.

“No matter what happens in life, be good to people. Being good to people is a wonderful legacy to leave behind

Taylor Swift

Interessant voor jou: Hoe schrijf je een afscheidstekst?